ZUŻYCIE WODY W WYBRANYCH BRANŻACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
 
Więcej
Ukryj
1
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, Dolnośląski Ośrodek Badawczy we Wrocławiu, ul. Berlinga 7, 51-109 Wrocław
Data publikacji: 21-10-2014
 
Inż. Ekolog. 2013; 32:164–171
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE ARTYKUŁU
Zakłady przetwórstwa mięsnego i mlecznego zużywają największe ilości wody w branży przetwórstwa spożywczego. Wskaźniki zużycia wody w analizowanych zakładach mleczarskich wyniosły 3 l wody/l mleka surowego i były zbliżone do danych literaturowych. Wielkość uzyskanego wskaźnika w branży mleczarskiej nie zależała od ilości przerabianego w zakładzie mleka. W zakładach mięsnych stwierdzono tendencję do obniżania wielkości wskaźników zużycia wody w poszczególnych latach.