Wskaźniki:
9
MNiSW
79.88
ICV
 
 

PORÓWNANIE KOSZTÓW SYSTEMU KLIMATYZACJI I WENTYLACJI W PRZYKŁADOWEJ RESTAURACJI

Kamil Kłek 2, 3  
 
1
Politechnika Białostocka
2
P.W.HEMONT- Wentylacja, Klimatyzacja i Chłodnictwo, Nowiny 31, Gdańsk
3
student II stopnia Katedra Ciepłownictwa, Ogrzewnictwa i Wentylacji, Politechnika Białostocka
Inż. Ekolog. 2017; 3:150–158
Data publikacji: 01-06-2017
SŁOWA KLUCZOWE:
DZIEDZINY:
STRESZCZENIE ARTYKUŁU:
Instalacja wentylacyjna jest obecnie integralną częścią budynku. Niezwykle ważna jest w obiektach gastronomicznych, gdzie ma za zadanie stworzyć odpowiedni mikroklimat – temperaturę, wilgotność względną i czystość powietrza oraz zabezpieczyć salę przed niepożądanymi zapachami mogącymi przedostać się z kuchni. Istotne jest aby instalacja wentylacyjna była efektywna pod względem energetycznym. Zaprojektowane urządzenia muszą spełniać oczekiwania inwestora i sprostać wymaganiom klientów restauracji. Układ klimatyzacyjny jest droższy podczas inwestycji i późniejszej eksploatacji. Jest również bardziej awaryjny ze względu na swą złożoność, niemniej jest w stanie zapewnić wysokiej jakości klimat w pomieszczeniu, jakiego nie zapewni układ wentylacyjny: tańszy i mniej awaryjny. Wybór rozwiązania nie jest łatwy. Celem artykułu jest porównanie instalacji wentylacyjnej oraz instalacji klimatyzacyjnej pod względem ekonomicznym, eksploatacyjnym i serwisowym w restauracji.
AUTOR DO KORESPONDENCJI:
Katarzyna Joanna Gładyszewska-Fiedoruk   
Politechnika Białostocka, ul. Wiejska 45A, 15-856 Białystok, Polska